Sunday, November 29, 2009

Today's story..

MySpace

Ai, nmpk letih semacam je..x gak. Sebenonye ari ini x bz mne pon..pagi td kls listening n speaking enjoy je dak2 ni nyer presentations..Aku sgt laa rileks sbb mgu lepas aku dah present, jadi orang first lagi.Tu lah yg jadi advantage nye kalau jadi yang pertama, sbb x de comparison n it will easier to be open-minded during the presentation..juz take a breath and enjoy the moments.It's your time and the stage is yours, right??


MySpace

Why am I happy today??
because there is no class in the evening..my madam has her own work to do, outstation maybe.
And even better, it's for the whole week.However, I must use this time wisely as the mid exam is juz around the corner.My friend said that the Eng exam will be on this Saturday and ITIL wiil be on this Monday.Time had passed very quick till I not realized that it's already half of the semester.Things are going too fast n I always busy f another thing that are not related to study but yes to my future n passion..


Yet, i still did'nt get the answer for my own question, whether I really want to be a lawyer or I just want to practice law and work in that particular area??

MySpace

I still looking for the answer.Yes, I don't want to make mistake.It's my future.So, I really concerned about it.

MySpace

Maybe, I have too much dreaming..build a castle in the air..I want such a huge house with my own interior design and landscaping..a swimming pool and of course a fish pond..if it is possible..

MySpace

Regardless of whatever it is, now I must study hard and being smart enough and later deserved what I've sacrificed during my young age..

pen-off

MySpace



Selamat Hari RAya Korban..

Salam sejahtera wat sume..selamat ari raya haji, walaupun dah bape ari rye..
skrg ni aku dah berada di Nilai, as usual when i come back to Nilai i'll busy of blogging first..huhuhh
juz want to story sket2 pasal what had happened kat umah..





Ni lah pictures y dapat aku capture mse wat korban ari tu..suspens giler mse time nak sembelih tu..aku yg rasakan pisau tu kat leher aku..
Yg penting, kat umah mst aku x dpt nak study..bkn sbb bz ngan rye tp aq semacam mahu membalas dendam untuk menonton tv..(sigh)
ape nak jadi ngan aku ni..xde kesedaran langsung..exam nak dekat ni..mind power!!!!!!
aku mesti apply bnde ni dlm ape jua situasi dlm hidup...so that i can go through my day with full of confidence..chaiyok3!!!!!!!!!

ok laa,i've work to do..
bye, salam..
Justify Full

Monday, November 23, 2009

sEmaLam Yg aKu kEnAnG..

Salam, apa khabar semua??Harapnya sihat wal'afiat hendaknya. Sudah lama rasanya aku tidak menulis di ruangan ini memandangkan komitmen terhadap tugas yg sangat aku idam-idamkan selama ini.
22 Nov 2009 mencatatkan satu peristiwa yang pasti tidak dapat aku lupakan dalam hidupku. Satu detik yang bakal mencorakkan perjalanan hidup aku pada masa akan datang, mungkin...Semua terletak di tangan Allah S.W.T kerana Dia yang berhak menentukan segalanya.Bermulalah perjalananku bersama krew Melex Production ke UIAM Gombak.Kami bergerak ke sana dengan menaiki bas CFS IIUM bersama team rugby yang kebetulan akan bermain di UPM Serdang.
Inilah yang membuatkan aku terkenang masa lalu ku yang aku rasakan begitu indah sekali.Kenangan bersama rakan2 sepasukan hoki mewakili Sains Johor ke mana sahaja perlawanan yang kami sertai terutamanya SBP Kebangsaan 2007.
Sebaik sahaja tiba di UPM Serdang, alangkah terujanya aku pabila melihat sepasukan rugby memakai jersi SAHOJA..I was very excited at that time to tell everyone that's my school's team. I'm very proud of it n I saw my friend, Pumba was with the team. Actually, it's the team of Sains Johor Alumni.
Then, we continued our journey to Gombak.Now, I felt really excited to do my job as well as i can.We arrived there at 9.30 am, I guess.Lokasi penggambaran yang pertama diadakan di pintu masuk library yang agak gah itu..haha.Para pelakon sedang bersiap2 untuk scene pertama.Aku lak yang terasa debarannya kerana ini percubaan kedua aku untuk meluahkan bakat terpendam aku.Anyway, aku mesti jadikan diorang secantik yang mungkin dan mampu mencpta karektor dengan solekan yang diberikan.Itulah yang aku harapkan..
Basically, that's what happened in the early stage, where we were still finding the feeling and create a precious moment in every scenes.Luckily, everything went very interesting and it seems to me that I'll never forget the moments that we'd created together..To all the crew members:Alia, Aiman, Qiqie, Syahirun, Shahrun and the casts, Dian, Feqa n Afifi...congrats to all of you because the well done job!!Excellent!!!


Ni rak yang paling unik pernah dijumpai, di Kafe Evoke-salah satu lokasi penggambaran untuk scene yang penuh suspens..



ni last scene, lokasi nye kurang pasti..x kan nak gtau lak kan?? x best laa nnt..huhu


alamak, x selesa lah pulak pelakon I ni...meh kite tolong awak..


lega btol dpt duduk..pnt tol hari ni...


aku dan dian the actress..



this is 'the trio'..hua3!! da cam krew tgkap muat kot..keh3


a moment that i won't forget..never..all except me.

So, it's all in my own album of life that will be saved in my cereblum forever..
and ever!!hihi

Lyric of Don't Speak-No Doubt

You and me
We used to be together
Every day together always

I really feel
Like I'm losing my best friend
I can't believe
This could be the end

It looks as though you're letting go
And if it's real
Well I don't want to know

Don't speak
I know just what you're saying
So please stop explaining
Don't tell me 'cause it hurts
Don't speak
I know what you're thinking
I don't need your reasons
Don't tell me 'cause it hurts

Our memories
They can be inviting
But some are altogether
Mighty frightning

As we die, both you and I
With my head in my hands
I sit and cry

(CHORUS)

It's all ending
I gotta stop pretending who we are
You and me
I can see us dying...are we?

(CHORUS)

Saturday, November 14, 2009

PaGi yAnG cERaH..

Sabtu, 14 Nov 2009 aku bersama Ami dan Husna pergi beriadah di MPN pada pukul 7.30 pagi..awal tuh!!hehe, semangat punye pasal.Sampai je kat sane, aku sangat gembira melihat padang rumput yang menghijau dan masih berembun itu.Dan keinginan untuk memijak di atasnya sangatlah tidak dapat tidak aku tahan lagi.Memandangkan tiada teruna pada awal pagi begini, maka dapatlah kutunaikan hajatku itu.Bermula saat pertama setelah sekian lama meninggalkan padang rumput SMSJ yang hijau walaupun ada sebahagian yang tandus.Aku mula merasakan keseronokannya, membuatkan aku terimbau masa nan silam tatkala bersama teman-teman seperjuangan.Alangkah indahnya jika masa itu berulang kembali..mungkin..tidak.

Dua pusingan padang bola itu aku kelilingi dengan penuh semangat dan yakin tidak akan injured tanpa warm up.Alhamdulillah, tamat dua pusingan tanpa sebarang kecederaan yang serius cuma biasalah kalau kadar denyutan nadi itu agak laju.Waaa, agak lelah sedikit dan pancit lah.Mana tidaknya, lame sudah aku tidak exercise tau! Then, kami main badminton pula di kawasan lapang berhadapan bangunan MPN.First game was between Husna and me then we switched to Husna verses Ami.Sementara menunggu mereka menamatkan permainan, aku sempat buat fitness sket and lastly cooling down..(walaupun x warm up). So far so good, x de masalah bila balik dorm and gi library selepas mandi.Syukur lah kerana aku yakin aku masih ade harapan untuk bergelar Atlet..ceh, macam hebat sangat je gayanya tu..hehehe.

Haa..esok pon kami dah plan tuk ke sana lagi.Ya, aku akan jadikan ini aktiviti utama aku pada pagi Sabtu an Ahad jika tiada sebarang agenda.Hari esok pasti dan Insyaallah akan menjadi yang lebih baik daripada hari ini..amin.

Friday, November 13, 2009

a fRidAy..

Salam...
hari ni hari Jumaat, hari yang paling bahagia buat diri ini.Kelas habis kol 11 pg ri ni, mne x seronok kan..Right after the class ended, Fatimah, Rafidah and me went to Kawah Thai to eat something.
Since we didn't take our breakfast in te morning, it was so hungry.Then, I went to the library to return the book that I had borrowed last two weeks.So, this week I borrow another two english novels to be read this weekend.

After that, I went straight to my dorm..D3-10
LEpak2 kat dorm..ngan dormmates...
At 3 o'clock,Fiza, Asmaa and I went to Mahallah Office and library again..Then,we bought
some banana fritters at Pak Cik cafe and ate there..

At 5.20 pm, I had 'halaqah' with Prinsep, handled by Kak Syu.Actually we discussed Islam and tarbiyyah..quite interests me..Listen to what she was talking about as I want to add some new knowledge for myself.

There are some pictures for today..want to see??
here you are..


Thursday, November 12, 2009

kElaS aRaB...


Gambar ni dimbil semalam..sebenonye da bosan tu..ngantuk..so, ambik arr gmbo senyap2..
hehehe..dari kanan tu Nazi and then Aini...agak tekun belajo n dengo pe yg ustaz ckp..chaiyok3!!!


Haa..ni yg the latest one, yakni hari ni..UIsh!!tekun n gigih yer belajar arab..
go3!!!

Monday, November 9, 2009

Someone that i won't forget...

Add Image
Salam...it's still not too late right now to blogging, I think.
Actually, there was nothing interesting happened to me but I can't forget him, a close or the best boyfriend i have ever had since school time.
He is among the boys in the picture.This picture was taken during our on the way to go back to Kluang, after the National Hockey SBP 07.So, that's the free t-shirt which are given to us in conjunction with the tournament.

Whenever I feel bored, I 'll texting some msg to him..or call.That's why we need friends right??
Being with him make me so happy and being entertained.He makes jokes and...don't know what to say anymore.Hopefully he's not my future husband..bcoz I want to meet and know someone else that's better and suits me well.Wow!!!

Maybe, he is my soulmate but not my Mr.Right..hehe
Don't know about love or anything like that..and never experience it before..
So, to all my friends wish me gud luck in seeking the right person yeah!!

Sunday, November 8, 2009

aNdAi BiSa kUunDuRkAn mAsa...


salam...Hari ni, sepupu aku merangkap adik Fazreen akan memulakan tugasnya sebagai cashier di KFC Extreme Park.Waa, memang betul2 membuatkan hati ini ditarik2 ke masa silam itu.
Tambahan pula, Restaurant Manager di situ ialah Sir Madi, yang pernah bertugas di KFC Alam 2
suatu ketika dahulu.Ehmm..it's sound good.
Rasa nak kje balk laa plak.Tp mmg de gak plann tuk cuti sem akan dtg, cuma mak cam berat jer nak bagi coz takut susahkan muksu plak.Ade logiknye gak kan.But still I want to work in KFC as I had experienced it before.Pada aku lebih senang wat keje yg kite dah tau..x buang byk masa nak belajar dr mula kan??Tp de baik gak cari pengalaman baru kan? remember that 'experience is a good teacher'??

NI gambar yg dapat aku ambil mse kat KFC tu.Seriously, this is my first time to come here..not bad and quite interesting.As you know, extremepark is one of the site for extreme sports such as wall climbing, skate-boarding and so on so forth.So, ble da abes kje je, ley la bersukan plak kan??sihat x??hehe


ni laa kaunter yang pernah menjadi tempat aku dulu...suatu ketika

Tadi aku temankan laa adik sepupu aku ni sempena first day kerje..dengan harapan dapatlah jumpe Sir Madi and kwn2 lme yg knl kat situ..Jumpe laa Kak Nani, Abg Nahar, Abg Lan Besi and adik Syim..aku lpe laa nme die pe..hehe
Tak sangka aku sbb 3/4 bulan kerje sesame dah cam dirang ngan aku..agak kuat ingatan tu yerk!!

Itulah cerita aku hari ni, memang terimbau kenangan lama dan Insyaallah akn kuingat segala ajaran otai2 terutama Kak Mudah, Kak Dira and Kak Zila..maceh kak!!!


Saturday, November 7, 2009

Malaysia Satu..1Malaysia



Ku teguh berdiri tiada lagi ragu atau gentar
Ku terus berani melangkah maju ke hadapan
Satu impian nyawaku pertaruhkan

Genggaman tanganmu,
semangatku terus membara janji ku pada mu,
harapanmu ingin ku laksanakan

Kau adalah ilham pada mereka yang ingin berjaya
Kau terus berjuang demi membawa perubahan
satu impian oh berjuta harapan

Genggaman tanganmu,
semangatku terus membara janji ku pada mu,
harapanmu ingin ku laksanakan

Satu Malaysia,
kita inspirasi pada dunia
Nama kan dijulang,
kita menjadi kebanggaan
Satu wawasan bersama bergandingan..

Genggaman tanganmu,
semangatku terus membara janji ku pada mu,
harapanmu ingin ku laksanakan

KOMPOSER:
Audi Mok

PENULIS LIRIK:
Nur Fatima



PiaLa LiGa MaLaySiA 09...





Assalamualaikum dan selamat sejahtera diucapkan kepada seluruh warga M'siayang dihprmati.
7 Nov 2009 bertempat di Stadium ...[alamak lpe laa], telah berlangsung perlawanan akhir Piala Liga Malaysia antara pasukan Kelantan menentang pasukan Negeri Sembilan. Perlawanan ini bermula pada jam 8.45 malam yang dibawakan khas secara siaran langsung oleh TV1.
Kebetulan aku bermalam di rumah muksu, maka dapatlah aku menonton siaran langsung itu.
Aku memanhg selalu dapat peluang nak tengok final, kan untung tu.Aku memang tak mengikuti sangat perkembangan bola sepak negara tapi bila final untung laa dapat tengok.

Bagi pasukan N9, terdapat beberapa orang pemain yang juga merupakan pemain skuad kebangsaan seperti Aidil & Zakuan, Hairuddin, dan Shukor Adan.Haa, kalau nak tahu mereka merupakan antara pemain skuad negara kita.Kalau x silap, Shukor Adan pernah menjadi kapten dalam satu perlawanan antara M'sia pada piala jemputan.

Antara pemain skuad kebangsaan dalam pasukan Kelantan ialah Indra Putra Mahyuddin, Daudsu Jamaluddin dan Khalid Jamlus.Daudsu dan juga Indra Putra merupakan antara pemain yang menjadi tunggak skuad negara.Kali ini, Indra diberkan tugas sebagai kapten pasukan Kelantan.Beberapa cubaan telah dilakukan untuk membolosi gol pasukan lawan, namun nasib tidak menyebelahinya.Daudsu kalau x silap bermain posisi tengah..gigih nampaknye ye..hehe.

Pada suku masa pertama , N9 telah memperoleh jaringan pertama menerusi Shahruain.Dia bukanlah 'star' pasukan tersebut tetapi sudah menjadi kebiasaan apabila kita terlalu menumpukan kepada pemain2 handalan, maka akan muncul muka2 baru yang berpotensi.
Baru saja permainan suku masa kedua membuka tirai, tuah nampaknya menyebelahi anak didik Wan Jamak Hassan apabila tandukan Hairudin Omar membuahkan hasilnya.Suasana gamat di stadium angkara emosi penyokong Kelantan yang agak fanatik sehingga membuat balingan mercun dan batu terhadap kawasan padang, lalu menyebabkan manusia yang tidak berdosa menrima padahnya.Itulah antara senario yang berlaku bila sahaja Kelantan bermain.Tidak lama selepas itu, sepakan percuma oleh Zaquan Adha membuatkan penyokong pasukan tersebut melonjak kegembiraan.Apa yang dapat saya katakan, dia telah membuat satu sepakan sudut yang cukup menarik dan kemas, walaupun bermain untuk posisi pertahanan.N9 3 dan 0 untuk Kelantan.Pada minit2 terakhir dilaporkan bahawa kelantan telah menjaringkan satu gol namun siapa gerangan si penjaring tidak lah saya ketahui, kerana pada saat itu saya sudah mula menulis blog ini..hehe

Apa-apa pun yang terjadi, saya tetap menyokong yang terbaik untuk pasukan Malaysia.
Majulah sukan untuk Malaaysia!!!
Daudsu is the best la..don't know why..
bye,see you!


Friday, November 6, 2009

Kini aKu diSiNi..

Salam.
Buat pertama kali aku pulang ke rumah muksu dengan menaiki komuter bersama
rakan sebilik.Hari ni kelas aku abis kul 12.45 tghari, klu x kls akj mmg akan habis kul 12.00 tghari.Disebabkan semalam madam de meeting kat PJ, maka terpaksalah kami ganti kls pada hari ini.Sebenarnya, ramai gak yang merungut dan x kurang gak yg nak cabut je..tp naseb baik diorang x sampai hati nak kecewakan mdm..alhamdulillah

Habis je kls td, aku speed terus ke dorm, dalam hati ni risau gak dengan sape la aku nak gi KTM nnt coz diorg katenye nak blk kul 12..luckily, diorg still kat dorm sdg b'siap2 dan dapatlah aku join diorg.Terima kasih kepada Fiza yang sudi menjaga dan bersama ngan aku sehingga ke KTM.Terima Kasih aku ucapkan kepada Yan, Dayah, Hajar and Fana yang sudi menemani sehingga ke Shah Alam terutamanya Dayah n Hajar.

Sekarang ni, aku dah tau laa camne klu nak balik sendiri lain kali.Insyaallah takkan sesat kat KL Sentral tu..hehe confident je..Anyway, homework tuk weekend ni ialah argumentative essay..actually untuk presentation tp kne wat draft/outline dulu.Masalah sekarang
aku x dapat lagi tjk yg best..camne ni??
tp Fiza de bagi satu idea yg not bad, ble dipertimbangkan..

ok laa..aku rse lbeh bek aku chow luu..kang jd pape kat aku sape nak tanggung??ko??
hehe..gurau je!!!



Thursday, November 5, 2009

it'S cOnfuSiNg..

Salam..
it's me and my lappy tonight..
my day was not really an enjoying day...i don't know why??
either i was in mood swing or something had bothered me a lot..
what i can say is i'm quite isolated in the class coz i'm in the new group for this sem.
Only a few that i really know and i try to along with all of them..maybe this was only
my negative mindset..
never mind, maybe it will be okay next week, i hope..

Now, i am waiting for the new movie, a sequel of Twilight..New Moon.
It's something can really pay my patience i guess..
and this is some posters of it..


video

So, what do you think?
is it interesting??
Come and join me at the cinema on that day, 20 Nov 2009..

And today, a new Malay film has been released entitled Pisau Cukur.The casts are Aaron Aziz, Maya Karin, Nurfazura and other well-known actors and actresses in Malaysia.



If I get the chance to watch this two films, I will never forget those stories..
hopefully yes..
I think that's all for today.
I have some work to do..reading the first topic in the ITIL subject which is about the Qur'an.
see you..
pen-off.



Tuesday, November 3, 2009

it'S tHe TiME to Be mANagED..

salam..
It's a really tiring day for me every Tuesday as my schedule is pack already.What I realize know is about how much important time management is.Many people said that 'time is precious' but how many of that really appreciate time very much??that question also goes to me...An active and excellent student normally has a good time management that help them a lot in coping with stress.

This semester I have a big project under MELEX.Luckily I'm one of the sub-committee under publication& information, so that's my task.And tonight we have a meeting at library to discuss the project's progress.Being in this particular area of work is one of my dream.Actually, I hope that one day I can produce my own film and I will be the director.Besides, if possible I want to act in theater musical..if only I can polish up my talent in this career.At the moment, I kept thinking that am I a Law student.

Still, I am a Law student and therefore I should realize that being a good manager is a must.If someone ask me, why do I choose to study Law?? I cannot give an exact answer for that kind of question. I think it is because I want to have a professional career in the future, some that can give me the best satisfaction in my life.For your information, a research done had proved that whoever born in December is fond of arts, active in games and social life, love attention and love to be influential in the society.So, no wonder if I made a decision like that.

There are some quotes or provers that I would like to share...
"to err is human, to forgive is divine"
"experience is the best teacher in life"

I think that's all for today..

Sunday, November 1, 2009

Chambering...

Nite to all my frens...hopefull you still awake to read my article for is post about chambering.

Chambering is a period where you must undergo before becoming a qualified lawyer.

The next issue is how do you choose a legal firm to do your chambering? What factors effect your decision in choosing the legal firm? How do you make a right decision? What kind of legal firm is more suitable for you?

Undeniable, I have the same queries in my mind at that point of time.

Below are some of the factors that you may want to take into account when making your decision:

1. Exposure - exposure is very important when you are in your young career stage. This will enable you to see the “clearer” picture of legal practise.

2. Learning opportunity- this is in particular to the variation of aspect of laws that you can “learn” (or rather expose to) during this 9 months period. Too early to specialise or ”compartmentalised” yourself in a single area of law is not too good. Don’t afraid to ask if the law firm can transfer you to different department (at least position you to litigation, conveyancing & corporate department) during your 9 months period as this is the best opportunity for you to see which area of law is most suitable to you.

3. Personal connection with lawyers/partners- some law firms do set a rules that only lawyers can give instruction to chambie, instead of the senior clerks. This is a very good policy I must say as you should have as much personal contact with the lawyers as possible. This is to ensure that you really learn from the right person.

4. Specialisation- if you already know what is the area of law that you want to focus and practice in future, you should apply to the firm which specialises in that area of law so that you will get the best exposure and learning experience.

5. Reputation - trust me, it is very helpful if you can attach to a reputable firm as it will be a very useful stepping stone in your career path. However, please be aware that reputable firm not always will give you the best learning opportunity.

6. Remuneration - this should be the least priority in choosing your law firm.

The key factor is to “learn and learn”.

Join the firm which you think can give you the most learning opportunity as don’t forget you are still a pupil and your main “task” is to LEARN.

I think there is nothing call the “best legal firm for chambering”, it is all depend on what you want out of it.

This post is linked to www.laweddie.com/wordpress


mY nEw BacKgRouNd...

Salam..and gud nite to all my friends who are still chatting or surfing or blogging right now.
As you know, now it's the beginning of second semester of my study here, in CFS IIUM, Nilai.
My contact hours for this sem is 32 which is qiute pack for me, but by hook or by crook I must struggle to a higher pointer for this sem, in order to get an excellent CGPA (the total) in the last sem.Just want to share with all of you about my previous CGPA..I got 3.365 only.What can I say??
For me, it's not too bad but it was under my target.I don't want to give up yet, because it's not the end of my life..right?

As what you can see, I had just changed my backgroud for this blog into a new one..what do you think??Is it just nice or awesome??when you read this you must give you opinion, okey..I felt bored to see the former background because it was quite dull.I chose this background because of my favourite colour which is green and pink.

This weekend, I've done reading a Malay novel entitled 'Cinta Kau Dan Aku' by Siti Rosmizah, published by Buku Prima Sdn.Bhd.



So, that's the novel..to all novel lovers I recommend this novel for your freetime.

I think that's all for today..have a nice day tomorrow and enjoy yourself!!